agonia
espanol

v3
 

Agonia.Net | Reglas | Mission Contacto | Regístrate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Artículo Comunidades Concurso Ensayo Multimedia Personales Poemas Presa Prosa _QUOTE Guión Especial

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Textos del mismo autor


Traducciones de este texto
0

 Los comentarios de los miembros


print e-mail
Visualizaciones: 6038 .



Bucovina - plai de basm si dor - povestiri pentru copii
artículo [ Regional ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
por [inocentiu ]

2016-08-31  | [Este texto, tienes que leerlo en romana]    | 









O carte de literatură pentru copii, acum când tableta PC a pus stăpânire pe cea mai mare parte dintre ei.
Pe bună dreptate, autorul notează în "Cuvânt înainte": Minuni nesfârșite ne oferă astăzi internetul. Copiii din apartamentele lor întunecate din blocuri văd sute și mii de peisaje din lumea întreagă. Dar niciodată ei nu vor fi mai fericiți, mai în voia lor decât atunci când piciorușele lor vor străbate cărările de-a lungul pajiștilor montane, sau plaiurile netede ale codrilor Obcinelor Bucovinei. Unde e mai multă liniște, mai multă omenie, mai multă grijă a bunicilor pentru nepoți, încât copiii să nu îndrăgească de-îndată, pentru totdeauna, aceste meleaguri de vis, cu oameni simpli, cu viața lor fericită?!
Ionuț, personajul principal al cărții, crescut până la șase ani în Drumul Taberei, este unul dintre acești fericiți, el a avut șansa să petreacă acolo, în Munții Bucovinei, la bunicii din partea tatălui, o vacanță de vis.
Nu i-a trebuit mult să uite de Chipsurile Krooks  și de Sprite Energy ca apoi să se obișnuiască a mânca legume din grădină, lapte proaspăt muls, ouă dăruite de găini sau mierea albinelor unsă pe turtele coapte pe plită.
Este fascinat de măiestria bunicului în a prinde roiul de albine sau de a scoate fagurii plini de miere din stup ca apoi, cu ajutorul centrifugei, să recolteze din ei mierea dulce și parfumată. Dar câte nu mai află nepoțelul acolo, în satul de munte?  De pildă că laptele, cel de toate diminețile, nu provine din vreo fabrică ci este dat de văcuțele îngrijite  de oameni iubitori de animale precum bunica lui. Mai află Ionuț de la bunic, privind împreună bolta înstelată, numele principalelor constelații. Desigur, nu va uita nepotul și va spune, poate și el, mai departe altora, precum bunicul acum, despre Calea Laptelui sau Drumul robilor despre Carul Mare și Carul Mic ori despre Cosași sau Steaua polară. Și, ca un bun pedagog, bunicul, cu această ocazie, sădește în sufletul nepoțelului convingeri de etică religioasă, pe care mai târziu le va păstra sau nu, dar care, sigur, îi vor influența în bine comportamentul în societate și în viața de familie.
Tot acolo, în satul bunicilor, nepoțelul își găsește prieteni de vârsta lui, va cunoaște unele taine din viața zburătoarelor, se va minuna de zborul libelulelor, va prinde cu pălăria mici peștișori, fâțe, va asista și la prinderea unui ager și frumos păstrăv dar, totodată, va fi fascinat și de acel om oacheș, țiganul constructor de cazane de aramă, precum și de negocierea prețului. Amândoi, atât bunicul cât și țiganul par, până la urmă, mulțumiți de afacerea încheiată.
Volumul mai cuprinde și alte trei povestiri, scurte dar interesante: "Povestirea puiului de vulpe", "Hoțomanul de pisoi", "Ursuleții și Păzitorul la albine".
Am parcurs, cu plăcere, cele 160 de pagini ale volumului, dar, mi-am zis, oare ce ecou va avea asupra copiilor de azi, care pe calculator, pe tabletă, ori pe sofisticatul telefon mobil, au de-a face cu o mulțime de jocuri, cu filme de desene animate, atât de diferite de literatura noastră clasică pentru copii, de care se apropie atât de mult volumul în discuție?
Și am testat pe un nepoțel de nici doisprezece ani. Câteva zile am lăsat cartea pe biroul său pe care trona calculatorul. O pană de curent l-a făcut să o descopere și, apoi, multe ore nu s-a mai despărțit de ea.
- Bunicule, chiar așa de frumoasă o fi Bucovina ?
- Da, este frumoasă. Citește și ce scrie autorul pe coperta a patra : Strălucirea muntelui scăldat de un soare blând de vară este spectacolul care ne încălzește spiritul, făcând ca poienile cu ierburi de un verde-smarald și copacii pădurilor în haine de mândrii ostași să transforme nostalgica țară a Bucovinei într-un mult dorit colț de paradis. Oriunde te-ai duce în țări străine, Bucovina te cheamă neîncetat la ea acasă. Oricine părăsește acest ținut cu iluzia unui trai mai prosper în lume, după o vreme va tânji după acest paradis pierdut, dorind nespus ca într-o zi să se întoarcă pe plaiurile natale
I-am mai spus și că autorul, născut acolo, trăind acum în București, iar viața l-a purtat și până în îndepărtata Chină, de-abia apucă să se întoarcă pe plaiurile natale când timpul îi permite.
- Dar, oare, satul străbunicilor tăi unde, din când în când, ești dus de părinți nu zici mereu că-ți place?
- Ba da, bunicule, cât de mult aș vrea să pot scrie și eu atât de frumos despre el!

Cartea a apărut la Editura InfoRapArt, în prima parte a acestui an iar autorul ei, domnul Viorel Darie, este un membru activ pe acest site.
 photo 677a4aa2-20fb-4642-ac85-a6878024a9de.jpg



 photo bdbaf5a5-91c5-4946-aa65-362652b8ab52.jpg

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii La casa de la literatura poezii
poezii
poezii  Busca  Agonia.Net  

La reproducción de cualquier texto que pertenece al portal sin nuestro permiso està estrictamente prohibida.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Política de publicación et confidencialidad

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!