agonia
espanol

v3
 

Agonia.Net | Reglas | Mission Contacto | Regístrate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Artículo Comunidades Concurso Ensayo Multimedia Personales Poemas Presa Prosa _QUOTE Guión Especial

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Boris Pasternak[Boris_Pasternak]

 
  Boris_Pasternak

Ciudad de residencia: Moscova
Tiene una lengua materna Tiene una lengua materna


Biografía Boris Pasternak

Sitio Web personal Boris Pasternak


 
La dirección directa de este autor es : 

Authorship & Copyright Protection (beta):
 Active compilations of this author::

Los textos màs recientes:

Poemas (29)
Todos (29)

Los textos màs recientes:

Comentarios:

Textos inscritos por este autor en la biblioteca:

Pàgina: 1

***(Nu e frumos să fii celebru) :
Poemas 2006-09-19 (7282 senalas)

À HÉLÈNE :
Poemas 2009-07-28 (4096 senalas)

Chanson :
Poemas 2009-07-28 (3873 senalas)

Definitia poeziei :
Poemas 2002-06-13 (7508 senalas)

DEFINITION DE LA POESIE :
Poemas 2006-02-19 (7031 senalas)

Définition de l’art :
Poemas 2013-02-05 (2765 senalas)

Febbraio :
Poemas 2005-08-31 (7883 senalas)

Grădina Ghetsemani : Tălmăcire de Marin Sorescu
Poemas 2009-04-13 (3839 senalas)

Ivaka :
Poemas 2013-02-05 (2463 senalas)

Je voudrais parvenir au cœur… :
Poemas 2015-03-25 (2205 senalas)

La débâcle du printemps :
Poemas 2015-03-25 (1951 senalas)

LA MORT DU POÈTE :
Poemas 2009-07-28 (4252 senalas)

Le houblon :
Poemas 2015-03-25 (1894 senalas)

LE POEME QUI SUIT LES POEMES :
Poemas 2006-02-19 (4693 senalas)

LE PRIX NOBEL :
Poemas 2009-07-28 (7172 senalas)

Le vent :
Poemas 2015-03-25 (2048 senalas)

Lea martinets :
Poemas 2013-02-05 (2368 senalas)

L'ÂME :
Poemas 2009-07-28 (4291 senalas)

L’artiste :
Poemas 2013-02-05 (2815 senalas)

L’ÉTÉ DE LA SAINT-MARTIN :
Poemas 2009-07-28 (5643 senalas)

Marguerite :
Poemas 2013-02-05 (2388 senalas)

Martie :
Poemas 2002-06-13 (5438 senalas)

MEIN LIEBCHEN, WAS WILLST DU NOCH MEHR ? :
Poemas 2009-07-29 (3831 senalas)

Nime nu va fi-n cămară... : Traducere în limba română de Anatol Codru
Poemas 2009-07-05 (3590 senalas)

Ô MA TRÈS BELLE… :
Poemas 2009-07-29 (4221 senalas)

RENDEZ-VOUS :
Poemas 2009-07-28 (5141 senalas)

Spasskoïe :
Poemas 2013-02-05 (2830 senalas)

Vantul :
Poemas 2002-06-13 (5559 senalas)

Vara in oras :
Poemas 2002-06-13 (4859 senalas)


Pàgina: 1





Biografía Boris Pasternak

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie (stil vechi) (10 februarie) 1890 la Moscova - d. 30 mai 1960) a fost un poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

Este fiul lui L. O. Pasternak, membru al Academiei de arte. Se naște și crește într-o familie de artiști profesioniști, în familia pictorului Leonid Pasternak și a pianistei Rosa Kaufmande de unde provin și preocupările sale timpurii pentru diverse arte: desenează bine din copilărie; se ocupă de compoziția muzicală, influențat fiind de A. N. Skriabin, prieten al tatălui său, într-o altă, a treia perioadă, studiază cu pasiune filosofia. În 1909 se înscrie la Facultatea de istorie-filosofie a Universității din Moscova, renunțând la profesia de muzician. În 1912 pleacă în Germania, unde se ocupă cu studierea operei școlii neokantiane de la Marburg. Renunță și la specializarea în filosofie, problematica filosofică rămânând totuși în centrul atenției creației sale literare, până la romanul și scrisorile ultimilor ani. Pasternak optează, în final, definitiv pentru literatură.

În 1911 debutează cu poezii în almanahul grupării "Lirika", iar în 1914 tipărește placheta de versuri "Geamanul din nori". După examenele de la Universitatea din Moscova își definitivează primul său volum de versuri (1914). Din dorința de a fi alături de generația sa, Pasternak se "înregimentează" literar în gruparea moderat futuristă "Centrifuga", fără a-și renega însă rădăcinile, care coboară până în "veacul de argint" al poeziei ruse (perioada Simbolismului si a Akmeismului, dominată de figura lui Blok). Volumul Pe deasupra barierelor (1917) este, în mare măsură, o reluare a temelor din prima sa carte. Volumele Sora mea viața (1922) și Teme și variațiuni (1923), în care Pasternak își elaborează modul cu totul special de a surprinde lumea în integritatea ei, sunt primite cu entuziasm, impunându-l drept un mare poet. În anii '20, Pasternak încearcă să-și gasească locul în lumea creată de Revoluția roșie scriind poemele epice 1905 (1925-1926) și Locotenentul Schmidt (1926-1927), care, alături de poemul Înalta maladie (1923-1928), îi aduc recunoașterea oficială.

La sfârșitul anilor '30, deprimat din cauza nenorocirilor pe care le vede în jurul său - sunt anii terorii staliniste -, Pasternak renunță pentru o vreme la opera personală și își câștigă existența traducând. Traduce mult, din Shakespeare, Kleist, Goethe, Petofi, Shelley, Verlaine, din germană, engleză și din poezia gruzină; călătorește de altfel și în Gruzia.

În timpul Războiului publică volumele de versuri Pe trenuri timpurii (1943) și Întinderea pământească (1945). În iarna aceluiași an începe să scrie romanul Doctor Jivago. După război elaborează partea cea mai importantă din romanul Doctor Jivago, despre un intelectual cu opțiuni tragice între lumea intimă și existența publică, socială. În 1948, întregul tiraj de Opere alese de Pasternak, tipărit in anul precedent, este dat la topit. Publicarea romanului în străinatate în 1957, in Italia, și decernarea Premiului Nobel pentru literatură în 1958 a generat ascuțite critici în presa sovietică, soldate cu excluderea sa din Uniunea scriitorilor și contrângerea sa să renunțe de bună voiela Premiul Nobel. În 1959 încheie volumul de versuri Când se înseninează. La 30 mai 1960, scriitorul moare la Peredelkino, celebrul sat de creație al scriitorilor sovietici, situat într-o suburbie a Moscovei. În însemnările și scrisorile ultimilor ani Pasternak și-a adunat punctele sale de vedere asupra artei.

Bibliografie selectivă

Vremea începuturilor -- (1912 - 1914)
Pe deasupra barierelor -- (1914 - 1916)
Anul nouă sute cinci -- (1925 - 1926)
Locotenentul Schmidt -- (1926 - 1927)
A doua naștere -- (1930 - 1931)
Doctor Jivago -- 1957



poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii La casa de la literatura poezii
poezii
poezii  Busca  Agonia.Net  

La reproducción de cualquier texto que pertenece al portal sin nuestro permiso està estrictamente prohibida.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Política de publicación et confidencialidad

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!